Аромат
Що стосується кавового аромату, то він тісно пов’язаний із кислотністю та смаком напою. Його називають «увертюрою до кави», і це справді так: ми ще не куштували напій на смак, але завдяки аромату вже отримуємо уявлення про його якість. Аромат кави залежить від того, наскільки свіжий напій. Найсильніший аромат у щойно обсмаженої та свіжомеленої кави. Дегустатори оцінюють інтенсивність аромату, яка може бути слабкою, помірною, сильною, яскравою. Поряд з благородними ароматами вони відрізняють і негативні запахи кави: запліснявіла, брудна, зіпсована і т.д.

Кислотність
Це з основних специфічних термінів, вживаних для характеристики кави. Він означає приємну гостроту смаку, що підкреслює високу якість напою. Кислотність не має нічого спільного з кислим смаком, властивим каві гірких сортів, а також погано обсмаженому. Вона стає менш вираженою при сильній обсмажуванні зерен.

Букет
Букетом напою називають сукупність смаку та аромату. Стосовно кави букет – це поєднання ароматів, смаків і післясмаків, що досягається в результаті змішування у певних пропорціях різних сортів та різновидів кави. Для отримання необхідного букета використовують сорти кави, які доповнюють одна одну.

Післясмак
Ця категорія була порівняно недавно введена в ужиток дегустаторів кави з виноробства. Післясмак – це смакові тони, які відчуваються у роті після того, як кава випить. Насичені, екстрактивні кавові напої мають і яскраво виражений післясмак.

Повнота
Насиченість, екстрактивність, консистенція, порівняльна щільність, повнота – це синоніми, що позначають те саме поняття. Існує простий спосіб, щоб визначити ступінь повноти кави: додати до неї молоко. Якщо після цього в напої переважає смак молока, цей сорт кави легкий. Якщо, незважаючи на молоко, домінує все ж таки кавовий смак, — кава насичена, повна. Зазвичай повну, екстрактивну каву отримують на високогірних плантаціях. Зерна, що зберігаються на складах два-три роки, також дещо підвищують свою насиченість. На повноту кави впливає і спосіб збирання зерен, і їхня обробка, і обсмажування, та інші технологічні особливості.

Баланс
Цей термін дегустатори застосовують до такої кави, у якої одні смакові характеристики та відтінки не переважають над іншими. При цьому напій має бути досить складним. Визначаючи каву як «збалансовану», або «гармонійну», мають на увазі насамперед єдність та врівноваженість її смакових компонентів.

Складність
Цим дегустаторським терміном визначають кавові напої, різні смакові відчуття від яких постійно змінюються, чергуються, зсуваються і навіть нашаровуються. Такі напої мають складний смаковий склад, приносить задоволення смаковими відтінками.